FCR

Skaffa ett batteri och sälj stödtjänster

Balanstjänster till svenska kraftnät är en viktig del av det svenska elsystemet. Dessa tjänster hjälper till att upprätthålla balansen mellan produktion och konsumtion av el för att säkerställa en stabil och tillförlitlig elförsörjning i landet. Leverantörer av balanstjänster spelar en avgörande roll i denna process och har möjlighet att tjäna pengar genom att bidra till att uppfylla efterfrågan och utjämna eventuella obalanser.

En av de vanligaste balanstjänsterna är frekvensreglering. Elektricitet måste alltid produceras och konsumeras i exakt samma takt för att upprätthålla frekvensen i elsystemet, vilket vanligtvis är 50 hertz i Sverige. Leverantörer av frekvensregleringstjänster kan antingen påverka sin produktion eller konsumtion av el för att kompensera för eventuella obalanser. Genom att delta i frekvensregleringsmarknaden kan leverantörer få betalt för att hjälpa till att upprätthålla balansen.

En annan balanstjänst är effektreserv. Detta innebär att leverantörer av balanstjänster förbinder sig att snabbt öka eller minska sin elproduktion vid behov. Denna flexibilitet gör det möjligt att hantera oförutsedda förändringar i elförbrukningen eller elproduktionen, till exempel vid stora variationer i vädret eller oplanerade driftstörningar. Leverantörer av effektreservtjänster kan erhålla ersättning för sin beredskap och eventuella ingripanden.

Utöver frekvensreglering och effektreserv finns det andra balanstjänster som leverantörer kan tillhandahålla, såsom spänningsreglering och likströmsstabilitet. Alla dessa tjänster är viktiga för att upprätthålla en stabil eldistribution och säkerställa att efterfrågan och produktion av el matchar.

För att få betalt för sina balanstjänster måste leverantörer delta i de balansmarknader som finns tillgängliga. Förutom att erbjuda sina tjänster kan de också delta i auktioner eller förhandla kontrakt direkt med svenska kraftnät eller andra aktörer på marknaden. Priserna och ersättningen för balanstjänster kan variera beroende på faktorer som tillgång och efterfrågan på marknaden.

Sammanfattningsvis är balanstjänster till svenska kraftnät viktiga för att upprätthålla en stabil elförsörjning och säkerställa balansen mellan produktion och konsumtion av el. Leverantörer kan tjäna pengar genom att erbjuda olika balanstjänster som frekvensreglering, effektreserv, spänningsreglering och likströmsstabilitet. Genom att delta i balansmarknaderna och erbjuda sina tjänster kan de få ersättning för sin flexibilitet och deras bidrag till ett pålitligt elsystem.

 

SOLBASEN erbjuder följande batterilösningar:

Energilager villa, stödtjänster 10-43kW (16-63A) 

Energilager industri, stödtjänster 92-100kW (140-173A)